Tucson

Forrás: Wikipedia, a szabad lexikon

Tucson neve a Tohono-O'Odham indián nyelvből származik. A vidék neve, Chuck Shon "fekete hegyeket" jelent.

Tartalom

Bázisadatok

Történelem

Földrajz

Gazdaság

Közlekedés

Oktatás

Kultúra

Éjszakai élet

Nevezetességek

Városrészek

Testvérvárosok

A város híres lakói

A város híres szülöttei

Bázisadatok

Alapítás:

1775

Ország:

USA

Szövetségi állam:

Arizona

Körzet:

Pima County

Földrajzi fekvés:

Koordináták: 32° 13' É, 110° 55' Ny

Időzóna:

Mountain Standard Time (UTC-7)

Lakosság:

Metropolrégió:

521.605 (1. Juli 2005)

931.210

Népsűrűség:

2,500 lakos / km2

Magasság:

728 m ü. Tengerszint felett

Terület:

505,3 km2
ebből 504,2 km2 szárazföld

Város felosztása:

 ? kerület

Irányítószámok:

85701-85777

Előhívószám:

520

Weblap:

www.tucsonaz.gov/index.php

Tucson Kalifornia állam Pima körzetének egy városa. A 2005-ös népszámlálás 521.605 főben határozta meg a város lakosságát, amely a vonzáskörzetével együtt 931.210 főt tesz ki. 2007-re valószínűleg átlépi az 1 milliót. Tucson Dél-Arizona legnagyobb városa, és Phoenix után a 2. az államban.

vissza

Történelem

Tucson területét már 12000 évvel ezelőtt is lakták, indiánok. A mai városközpont közelében egy falu nyomaira akadtak, ami itt állt valamikor Kr.e. 1000 körül.

Kr.e. 1200 és Kr.u. 150 között Tucson környékét mezőgazdaságilag hasznosították. Ezáltal Tucson USA legrégebben lakott területei közé tartozik. Az akkori lakók csatornákat építettek itt, hogy a kukorica és babföldjeiket műveljék.

600 és 1450 között telepedtek meg a vidéken a Hohokam indián csoportok.

1669-ben Eusebio Francisco Kino olasz jezsuita szerzetes alapította meg a mai Tucson területének közelében a Xavier del Bac missziót.

A várost 1775-ben spanyolok alapították, az építkezés egy erődítménnyel vette kezdetét Hugo O"Conor irányítása alatt

Miután Mexikó felszabadult a spanyol uralom alól 1821-ben, Tucson Mexikóhoz tartozott. A város vásárlás útján került az egyesült Államokhoz.

1867 és 1877 között Tucson Arizona állam fővárosa.

1885-ben alapították az University of Arizonat.

A 2. világháború után sok egykori katona telepedett le a városban, és a klimaberendezés bevezetésével egyre több ember költözik Tucsonba. A város lakossága az 1880-as 8000 főről 1950-re 120.000 főre, 1960-ra pedig 220.000 főre nőtt.

vissza

Földrajz

A város egy magasföldön fekszik, öt 2.880 m . magas hegylánc veszi körül, északon a Santa Catalina és a Tortolita, délen a Santa Rita, Keleten a Rincon, nyugaton pedig a Tucson. A város a Santa Cruz folyónál fekszik, ami a nyári monszunok esőben gazdag heteiig ki van száradva.

A legközelebb fekvő nagyvárosok: Phoenix (Arizona) északon, El Paso (Texas) Keleten, Nogales (Arizona) délen, valamint San Diego (Kalifornia) keleten.

vissza

Gazdaság

A városban a legnagyobb munkaadók az University of Arizona, a városi közigazgatás, az elektronikaipar, a védelmi és légi közlekedési ipar, valamint a turizmus.

A város legnagyobb magáncégei közé tartoznak az IBM, az America Online, az Universal Avionics, a Raytheon Missile System, a Texas Instrument, a Misys Healthcare System, valamint a Bombardier.

Ezen kívül Tucsonban állomásozik az USA légierejének egy légitámaszpontja.

2005-ben a munkanélküliségi ráta 4,5 % -t tett ki, az 1 főre jutó bevétel pedig a 26.732 $-t.

vissza

Közlekedés

Tucsont az I-10 autópálya köti össze keleten Új-Mexikóval, illetve El Pasóval (Texas), és az I-8 nyugaton Phoenix-szel, illetve Los Angelessel. Dél felé is autópálya vezet Nogalesbe (Arizona), illetve Hermosillo (Mexiko) felé.

A városnak van egy nemzetközi repülötere, a Tucson International Airport, amit több mint 4 millió ember vesz igénybe évente.

Tucsonban van egy történelmi villamos, az Old Pueblo Trolley, ami hétvégeken az University of Arizona területét a 4. sugárút mulatóival összeköti. 2006 májusában Tucson lakossága a városvezetés javaslatára egy modern villamoshálózat építése mellett voksolt. A villamos a belvárosból indulna a 4. sugárúton és az egyetemen át az egyetemi kórházig.

vissza

Oktatás

Tucson a székhelye az University of Arizona-nak, Arizona legrégibb és második legnagyobb egyetemének. Az egyetemet 1885-ben alapították és 37000 diákja van.

Ezenkívül itt található a Pima Community College kb. 75000 hallgatóval, amely 2 éves képzést kínál.

vissza

Kultúra

Tucsonban van az Arizona Opera Company (Arizoni Opera Társulat), a Tucsoni Symphony Orchestra (az Arizonai Szimfonikus Zenekar), a Tucson Boys Chorus (a Tucsoni Fiúkórus), az Arizona Symphony (az Arizonai Szimfonikusok), valamint a Civic Orchestra of Tucson (a Tucsoni Városi Zenekar).

Van 3 színháza, az Arizona Theatre Company, az Invisible Theatre und a Gaslight Theatre. A Laff's Comedy a város egyetlen kabaréja.

A legfontosabb múzeumok a városban az Arizona Historical Society (Tucsoni Történelmi Múzeum), a Tucson Museum of Art (Tucson Művészeti Múzeum) mintegy 6000 kiállítási tárggyal többek között még a spanyolok előtti időből.. AZ University of Arizona Art Museum (Arizona Egyetem Művészeti Múzeuma)-ban megtalálhatók Franz Klinie, Jackson Pollock ás Mark Rothko alkotásai. Jelentős még a Center of Create Photography (Fényképészeti kiállítás) és Museum Contemporary Art (Kortárs Művészetek Múzeuma), az Arizona-Sonora Desert Museum (Arizona-Sonora Sivatagi Múzeum), a Pima Air Museum (Pima Légi múzeum), Titan missile Museum (Rakéta Múzeum).

vissza

Éjszakai élet

Az egyetemisták éjszakai élete elsősorban az Egyetem bulváron lévő bárokban zajlik, közvetlen az egyetem főbejáratánál. Itt élőzene gondoskodik a szórakozásról. Tucson bár negyede a 4. sugárút, amit hétvégenként a történelmi villamos vonallal is el lehet érni. A városközpont irányában a Congress street (Kongresszus út)-on további bárok, kocsmák és klubok vannak.

Számos mozi várja a látogatókat, ahol többnyire kasszasiker filmeket játszanak. A Loft-cinema néhány kilométerre keletre az egyetemtől alternatív és nemzetközi filmekre specializálta magát. Minden év áprilisában nemzetközi filmfesztivál kerül megrendezésre a városban.

vissza

Nevezetességek

vissza

Városrészek

vissza

Testvérvárosok

vissza

A város híres lakói

vissza

A város híres szülöttei

vissza